dedi24.com (http://www.dedi24.com/index.php)
- DISPONIMI JUAJ (http://www.dedi24.com/board.php?boardid=11)
-- Bisedime (http://www.dedi24.com/board.php?boardid=61)
--- "Dhurata e shën Valentinit" (http://www.dedi24.com/thread.php?threadid=10739)


Shenuar nga *Lena*, 01.10.2009 / 14:08:

  RE: "Dhurata e shën Valentinit"

qe deeeeeeeeeeeeeee kishe na nuk ban

po kush asht ka kqyr more u perzi.l.... ntana ant

un ni parfum do ja boj burrit...Shenuar nga dedi4u, 01.10.2009 / 12:23:

 

Citati:
Oregjinal nga Florentina**
as nuk pres ndo nje dhurat mga shen valentini as qe kam ndermend mi dhuru ndo nje dhurat ne ket fest kjo fest nuk eshte e imja se une i takoj fejes islame
mjaft festa kam qe do i dhuroj dhuratat e veqanta


qyqy islame ti a? :) e ngrata :DShenuar nga Florentina**, 30.09.2009 / 20:03:

 

as nuk pres ndo nje dhurat mga shen valentini as qe kam ndermend mi dhuru ndo nje dhurat ne ket fest kjo fest nuk eshte e imja se une i takoj fejes islame
mjaft festa kam qe do i dhuroj dhuratat e veqantaShenuar nga *Lena*, 29.09.2009 / 22:46:

 

Citati:
Oregjinal nga Nora
Feja ime nuk e lejon kete dhurate,pasi qe i takoj fejes MUSLIMANE ;)


nuk e di bre nora se a ta lejon ty apo jo feja
vet ma te naltit e shtetit qe jan mysliman bojn dhurata e na jooooo.
a si ki pa ne tv aaaaaaaaa uhhhhhhhhh bi bi qka ki fol
ma mir mos me fol hahahahahha


un kismet do ja boj ni dhurat ma se qka ende nuk e kam mendu...ka koh per te
e qka me kish dhuru se di valla
asht ka me pelqen nje sen ne nje vitrin te nje shitoreje kismet nashta ate ma ban dhurat..
duhet me ja shti burrit neper kry qe aj sen asht ka me pelqen se ndryshe mes pa to se shum i shtrejt asht.permi..599euro e ka qmimin....Shenuar nga Leoooo, 29.09.2009 / 02:15:

 

Dhuratat e shen valentinit mjafton me mor te dashuren edhe me shetit ka te deshiroje ajo ..edhe me qu Shioping pakse kan qef qikat e mi than qa te jese merak mere se ka kush pagun :DShenuar nga prishtinasjaa-, 15.02.2009 / 22:07:

  RE: "Dhurata e shën Valentinit"

... ooo...per te dashuruarittt çdo dite e vitit eshte shenValentiinnn.... jo vetem nje dite ne VITTT..... dhe dashuria qe ja fal personit qe e donii eshte DHURATA me e BUKUR.... se çdo dhurat tjeter e shtrenjet qe blihet me paraa.... nje her ne VITT.... se kam degju qe dhe dhuratat shume hera jan te rremee... o me fal... t'luteemmmm.....Shenuar nga Snickersi**, 15.02.2009 / 16:14:

 

Përshendetje të ndëruar , kam obligim që te shkruaj me gjërësisht per Shën Valentinin per hir të së vërtetës , se janë të mallkuar ata te cilët e shofin një tmerr ne mesin e vellezerve dhe motrave e sidomos ketu ne dedi24 ka shumë te cilët jane antarë dhe ka edhe të mitur dhe qe nga këtu marrin hapa te ' kendshëm' me textet e tona të cilat i qesim pa hamendje.. atëher më lejoni te shkruaj lidhje me Shën Valentinin dhe atë me Argumente..

Nga historia Islame mësojmë se kur Profeti alejhis Selam emigroi në Medine, pa se vendasit festonin dy festa tradicionale të trashëguara nga paraardhësit e tyre. Për të ruajtur një mjedis të tillë gëzimi dhe hareje, Profeti alejhis Selam i zëvendësoi ato me dy festa, Fitër Bajramin dhe Kurban Bajramin për të cilat besimtarët u obliguan me kremtimin e tyre si festa simbol të fesë Islame.

Si pasojë e të ashtuquajturit “integrim” kohët e fundit tek muslimanët po vihet re ndër të tjera, kremtimi i shumë festave dhe riteve të ndryshmë që e kanë burimin nga ngjarje apo legjenda shekuj më parë. Ndërmjet këtyre festave është edhe dita e “Shën Valentinit” e cila është me 14 shkurt të çdo viti.

Por çfarë nënkupton kjo festë?

Pikërisht, në këtë fletëpalosje ne dëshirojmë t’i bëjmë të qartë lexuesit disa pika nga historiku i kësaj feste, simboleve të saj dhe mënyrës së kremtimit, duke e mbyllur në fund me gjykimin që parashtron Islami në lidhje me këtë “festë”.

Historiku i “Ditës së dashurisë”

Tek romakët e lashtë, që para 17 shekujsh, dita e dashurisë konsiderohej si festa më madhështore; ajo nënkuptonte dashurinë që romakët paganë kishin për zotin e tyre. Legjendat rreth kësaj feste janë të shumta, por më e spikatura është ajo që vetë romakët e besonin si të vërtetë. Thuhet se themeluesi i Romës së lashtë, Romulus, një ditë prej ditësh, kur ai ishte foshnjë, piu nga gjiri i një ujkonje, qumështi i së cilës i dhuroi trupit të tij energji dhe mprehtësi. Duke marrë shkas nga kjo legjendë, romakët paganë e përkujtonin atë çdo vit në mes të muajit shkurt duke therur atë ditë një qen a një dhi, dhe me gjakun e tyre dy djem të rinj lyenin trupin. Më pas, dy të rinjtë të ndjekur nga qindra njerëz vertiteshin nëpër rrugët e qytetit. Këta dy të rinj mbanin në duar dy copa lëkure kafshe dhe me to fërkonin çdo njeri që takohej me ta, ndërsa femrat romake besonin se një rit i tillë i mundësonte atyre mbetjen shtatzënë.

Kjo ishte shkurt domethënia e festës së dashurisë tek romakët paganë.

Lidhjet e Shën Valentinit me këtë festë

Tregohet se Shën Valentini vdiq në Romën e lashtë në vitin 296 pas Krishtit, i ekzekutuar barbarisht nga prijësi i ushtrisë romake Klaudios. Në shenjë përkujtimi për të, banorët e këtij qyteti në vitin 350 ngritën një kishë pikërisht në vendin ku ai u ekzekutua. Edhe pse romakët e përqafuan fenë e krishterë ata vazhduan ta festonin këtë ditë “të shenjtë”, mirëpo i ndryshuan kuptimin pagan nga “dashuri hyjnore” në një nocion tjetër që nënkuptonte “marterizim dashurie” për të cilën, siç thuhet Shën Valentini kishte dhënë jetën pasi qe nismëtari që thirri për paqe dhe dashuri. Më vonë kjo festë u quajt “Festa e Të Dashuruarve”.

Në një legjendë tjetër, thuhet se kur perandori romak, Klaudiosi i dytë ishtë në pushtet në shek. III pas Krishtit dha urdhër që askush nga ushtarët e ushtrisë romake të mos martohej, pasi martesa i pengonte ata të merrnin pjesë nëpër beteja. Të privuar nga kjo e drejtë legjitime bëri që Shën Valentini ta shkelë këtë vendim dhe në fshehtësinë më të madhe nisi të shkruajë akte martese për ata ushtarë që ishin të dashuruar. I prekur thellë nga ky gjest, perandori romak sapo e mori vesh atë që kish ngjarë në radhët e ushtarëve të tij, dha urdhër arresti për të duke e dënuar më pas me vdekje. Për frymën e sakrificës që shprehu Shën Valentini dhe në përkujtim të flijimit të tij, mbeti dita e 14 shkurtit, dita simbol e të dashuruarve.

Mbi vërtetësinë e këtyre legjendave

Çdo studiues i historisë së lashtë greke dhe romake mëson se legjendat përbejnë shumicën e historikut të këtyre epokave. Shumë herë ndodh që pjesë më të madhe të këtyre legjendave nuk i pranon as mendja e shëndoshë e as llogjika e drejtë.

Konkretisht nisur mbi legjendat e mësipërme, nuk besohet se një ujkonjë mund t’i japë gji një foshnjeje e t’i dhurojë atij forcë e mprehtësi?!

Nga ana tjetër, burime të sakta historike i përgënjeshtrojnë lidhjet e Shën Valentinit me këtë festë, madje legjenda të tilla nuk përmbajnë asnjë fakt bindës apo dëshmi për t’u besuar.

Përse nuk e festojmë këtë ditë?

Shumë njerëz, sidomos të rinj, nëse do të pyeten rreth përkujtimit të kësaj dite dhe domethënies së saj, do të përgjigjen shkurt se pak na intereson zanafilla e kësaj feste, përmbajtja e saj apo mënyra se si ajo festohet. Të tjerë do të thonin se festat në përgjithësi sjellin gëzim e hare, e për ditë të tilla kemi nevojë. Por, për ne muslimanët mendime dhe ide të tilla kërkojnë më shumë arsye dhe fakte kur të trajtohen pasi ne, nuk mund t’i gëlltisim në mënyrë shabllone.

Festat në këndvështrimin Islam, që quhen ndryshe “Rite adhurimi” e nxisin besimtarin të arrijë me to kënaqësinë e Zotit dhe të fitojë mëshirën e Tij, dhe nuk e konsideron festë atë që fetarisht nuk është e ligjshme, apo është e shpikur. Profeti alejhis Selam thotë: “Kush punon një vepër që nuk përkon me çështjen tonë, ajo është e refuzuar”. Nga ana tjetër kremtimi i festave të tilla nënkupton simbolizimin dhe shenjtërimin e tyre si dhe përqafimin e asaj që nuk është gjë tjetër veçse legjendë shekujsh. Vallë, a pranon muslimani subjekte legjendash të tilla si festa e për më shumë kur në to shkelen paturpësisht normat etiko-morale?! Edhe pse imoraliteti ka dalë sheshit, kjo ditë sikur e bën më zyrtar këtë gjest tepër të shëmtuar i cili nuk prek vetëm të rinjtë, viktimat e para të kësaj dite, por edhe ata që mendojnë se janë ende të “rinj”.

Qëndrimi i muslimanit ndaj kësaj dite

Pasi qartësuam diçka mbi përmbajtjen e kësaj feste, riteve dhe mënyrës së kremtimit të saj, nuk mbetet gjë tjetër veçse të bëhet i qartë qëndrimi i muslimanit ndaj kësaj dite dhe i atyre festave të ngjashme me të, duke shpresuar se këto rreshta do të vlejnë si argument bindës dhe udhëzues i qartë për atë që e ka humbur Udhën e Drejtë. Së pari: Viti hënor nuk njeh për muslimanët festë tjetër përveç dy Bajrameve dhe ditës së Xhuma. Duke u nisur nga kjo, nuk i lejohet muslimanit të festojë festa të tjera apo të marrë pjesë në gëzime të tilla, sidomos kur ato shqërohen me rite të ndaluara si bërja kurban, murosja, tatuazhi me gjak etj. Së dyti: parimet bazë të besimit Islam e ndalojnë besimtarin të përdhosë fenë e tij me doktrina apo ideologji që orvaten ta devijojnë atë. Në të njëjtën kohë, shkelja e këtyre parimeve përbën rrezikun kryesor për besimtarin gjë e cila çon deri në devijimin e tij nga e drejta duke mbjellë njëkohësisht dëshirën për të imituar të tjerët, vepër të cilën feja Islame e ndalon rreptësisht. Duke parandaluar rrezikun e të imituarit, Profeti alejhis Selam në një hadith këshillon ummetin e tij me këto fjalë: “Kush i përngjason një populli, ai është prej tyre”. Së treti: Përveç asaj që u përmend më lart muslimanit i ndalohet njëkohësisht të urojë të tjerët në këtë ditë, apo të dërgojë mesazhe urimi dhe përshëndetjeje. Gjithashtu i ndalohet atij të bëjë dhuratë diçka që përkon me këtë festë. Një dijetar Islam thotë: “Nuk i ka hije muslimanit të marrë pjesë në festa joislame, të ulet të hajë e të pijë me ata që festojnë, apo të lozë e të qeshë me ta. Kushdo që e bën një vepër të tillë, atëherë ai rradhitet si mëkatar”. Ndërsa Ibnul Kajjim në lidhje me këtë temë thotë: “Përshëndetja në festa jofetare është e ndaluar sipas mendimit të të gjithë dijetarëve Islam, përcjellja e urimeve për këto festa edhe pse nuk përbën kufër (dalje nga feja) ajo është e ndaluar, pasi është njëlloj si të urosh dikë që adhuron kryqin apo idhujt…”Shenuar nga Medina_Itali, 15.02.2009 / 04:54:

  RE: eee

Po diqka te veqantShenuar nga BomBoni_Pejes, 15.02.2009 / 03:18:

  eee

EEEE dhurataaa Hmmmmm

NI MASAGE KEJT TRUPIN brreh :PShenuar nga *Cherry*, 15.02.2009 / 03:03:

 

Citati:
Oregjinal nga Ë m b ë l s i r a
Citati:
Oregjinal nga Mon Cherry
Hiq asgje sem ka dhuru askush.. :( :( ;(


shum keq a :(


;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( 8)Shenuar nga _____, 15.02.2009 / 03:01:

 

Citati:
Oregjinal nga Mon Cherry
Hiq asgje sem ka dhuru askush.. :( :( ;(


shum keq a :(Shenuar nga *Cherry*, 15.02.2009 / 02:57:

 

Hiq asgje sem ka dhuru askush.. :( :( ;(Shenuar nga MiLi i 3nt, 14.02.2009 / 19:23:

 

Citati:
Oregjinal nga dj_mali_sk
huhuhuhuh BUKI, PODGUZE AAAA;) MOS MAN, SE MARRE ME TREGU PODGUZET GAGAGAGAGAG TREGOJU SHQIP QA O KJO:)

UN PER VETI PER SHEN VALENTIN PI PRES DO ARGETA HAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHHHHAH OOOOOOOOOOO HAHAHAHHAAH :D :D :D :D :D :D ISHIN NIS ME ARDH;) E PER SHEN VALENTINE DO TE VIJN HAHAHAHAHAHAH E MI DHURU JA DHUROJ NJA 2 GUMA PER SHEN VALENTIN DUPLLO GUMA HAHHAHA ASI DOUBLE BUBBLE GUMASH ME ERE TE MIRE HHAHAHAH HAJT MUJSHI MI RA NE FIJE TASH QFAR GUMASH JAN KTA HAHAHAHAHAA ;)A Piss E Piss E Di Per Qfar Guma E Ki Fjalen "Zeleni Bomboni" hahahahah Me Dit Kta Tjeert Desin Tu Kesh ahahaShenuar nga chicca03, 14.02.2009 / 19:12:

 

Sen hiqqqqq X(Shenuar nga shiponja, 13.02.2009 / 18:49:

 

Uhhh,aa
Dhurata e Burrit tim ka me qen
SURPRIZE
ishalla veq jemi shnosh deri neser lol
tung tung..
:dShenuar nga *Cherry*, 13.02.2009 / 16:37:

 

PO pergjigjem une tash shuni hahaha :D :P

Vallah te kisha qen afer me dikend do i kisha dhuruar jo 1 por me miljona puthje vetem me vetem ti tregoj qe vertet e dua me gjith Shpirt, asgje nuk eshte me e vlefshme ne ket bote se sa ate qe Ndjej per të ..... ;)uhh sa dhimbshem kam fol :PShenuar nga Buki-, 13.02.2009 / 15:47:

 

Citati:
Oregjinal nga dj_mali_sk
huhuhuhuh BUKI, PODGUZE AAAA;) MOS MAN, SE MARRE ME TREGU PODGUZET GAGAGAGAGAG TREGOJU SHQIP QA O KJO:)

UN PER VETI PER SHEN VALENTIN PI PRES DO ARGETA HAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHHHHAH OOOOOOOOOOO HAHAHAHHAAH :D :D :D :D :D :D ISHIN NIS ME ARDH;) E PER SHEN VALENTINE DO TE VIJN HAHAHAHAHAHAH E MI DHURU JA DHUROJ NJA 2 GUMA PER SHEN VALENTIN DUPLLO GUMA HAHHAHA ASI DOUBLE BUBBLE GUMASH ME ERE TE MIRE HHAHAHAH HAJT MUJSHI MI RA NE FIJE TASH QFAR GUMASH JAN KTA HAHAHAHAHAA ;)hahahahhaha brateeeeeeeeeeee ''podguze'' qe po itregoj de

''MERCEDESKA'' e sa i perket bubble gum apo gum kallxo tash ti shqip se une po disha qka eshte bubble gum

qe sa i perket qka jon podguzeee mercedeskaShenuar nga Nora, 13.02.2009 / 10:26:

 

Feja ime nuk e lejon kete dhurate,pasi qe i takoj fejes MUSLIMANE ;)Shenuar nga kthiza, 13.02.2009 / 08:44:

 

Citati:
Oregjinal nga Mon Cherry
Citati:
Oregjinal nga Buki-
VALLA UNE QKA JU DHUROJ DASHURES TEME JA DHUROJ VALLA NJI SEN QE SDUHET JU

KREJT ME DIT MORE QY QY NJI PAR KAPUQ PER BINEQ E NI PAR PODGUZE :D :D :D KUSH DIN

QKA O KJO E DYTA :P :P :P QE MON CHERRYY TREGOVA AJDE QYQE TI QKA PRET KALLXONA TASHhahahahha BUKI TYBE SE TE MORA VESHT QKA KE ME I DHURU HAHAHAHAHAHAHAHA

HAAHAHAHAHHAAHAH buki dhurat te fort paske mi beee
UNE PER VETI AS NUK BAJ DHURAT AS NUK PRESShenuar nga *Cherry*, 12.02.2009 / 20:27:

 

Citati:
Oregjinal nga dj_mali_sk
huhuhuhuh BUKI, PODGUZE AAAA;) MOS MAN, SE MARRE ME TREGU PODGUZET GAGAGAGAGAG TREGOJU SHQIP QA O KJO:)

UN PER VETI PER SHEN VALENTIN PI PRES DO ARGETA HAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHHHHAH OOOOOOOOOOO HAHAHAHHAAH :D :D :D :D :D :D ISHIN NIS ME ARDH;) E PER SHEN VALENTINE DO TE VIJN HAHAHAHAHAHAH E MI DHURU JA DHUROJ NJA 2 GUMA PER SHEN VALENTIN DUPLLO GUMA HAHHAHA ASI DOUBLE BUBBLE GUMASH ME ERE TE MIRE HHAHAHAH HAJT MUJSHI MI RA NE FIJE TASH QFAR GUMASH JAN KTA HAHAHAHAHAA ;)

hahahahaha o sdi c'far guma jan po pasi jan aq te trasha mos jan GUMA TRAKTORI A ?????? hahahahahahahah oo shejtan je ti asi melaqe deshta te them :] ;)Shenuar nga jura, 12.02.2009 / 20:23:

 

Citati:
Oregjinal nga Mon Cherry
Citati:
Oregjinal nga jura
Hmmmm Mon Cherry, un nuk kam dashnore keshtu qe as nuk pres e as nuk do i dhuroi askujt. Te gjithe ata qe jan te dashurar vetem sukese e sa me shum dashuri ne mes vete.

:( :( ;( ;(Mos u merzit jura deri pas neser ndoshta te realizohet diqka sdihet hop hop hahahaaoj Monyy edhe pse nuk kam dashni, tash shpresoi se zyba do del me nje album te ri, kjo pak do e zbut dhimbjen e dashurise , hehehShenuar nga _____, 12.02.2009 / 20:01:

 

Ncc ai pash zotin njeri podguza mujshi mi ra ne fije tash ti Guma qka esht ekjo puna juve pash mu qy :P

Mali aaaaaauuuuuuxh nime argetat tu kan nis :P ahaahhaa me 14 posta ke then se te vijn a :O ???? upss sa mir :PShenuar nga dj_mali, 12.02.2009 / 19:52:

 

huhuhuhuh BUKI, PODGUZE AAAA;) MOS MAN, SE MARRE ME TREGU PODGUZET GAGAGAGAGAG TREGOJU SHQIP QA O KJO:)

UN PER VETI PER SHEN VALENTIN PI PRES DO ARGETA HAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHHHHAH OOOOOOOOOOO HAHAHAHHAAH :D :D :D :D :D :D ISHIN NIS ME ARDH;) E PER SHEN VALENTINE DO TE VIJN HAHAHAHAHAHAH E MI DHURU JA DHUROJ NJA 2 GUMA PER SHEN VALENTIN DUPLLO GUMA HAHHAHA ASI DOUBLE BUBBLE GUMASH ME ERE TE MIRE HHAHAHAH HAJT MUJSHI MI RA NE FIJE TASH QFAR GUMASH JAN KTA HAHAHAHAHAA ;)Shenuar nga *Cherry*, 12.02.2009 / 16:51:

 

Citati:
Oregjinal nga Buki-
VALLA UNE QKA JU DHUROJ DASHURES TEME JA DHUROJ VALLA NJI SEN QE SDUHET JU

KREJT ME DIT MORE QY QY NJI PAR KAPUQ PER BINEQ E NI PAR PODGUZE :D :D :D KUSH DIN

QKA O KJO E DYTA :P :P :P QE MON CHERRYY TREGOVA AJDE QYQE TI QKA PRET KALLXONA TASHhahahahha BUKI TYBE SE TE MORA VESHT QKA KE ME I DHURU HAHAHAHAHAHAHAHAShenuar nga Buki-, 12.02.2009 / 16:47:

 

VALLA UNE QKA JU DHUROJ DASHURES TEME JA DHUROJ VALLA NJI SEN QE SDUHET JU

KREJT ME DIT MORE QY QY NJI PAR KAPUQ PER BINEQ E NI PAR PODGUZE :D :D :D KUSH DIN

QKA O KJO E DYTA :P :P :P QE MON CHERRYY TREGOVA AJDE QYQE TI QKA PRET KALLXONA TASH


dedi24.com (C) 2005 - 2009